Babiogórski Park NarodowyBiałowieski Park NarodowyBiebrzański Park Narodowy

Bieszczadzki Park NarodowyBory Tucholskie Park NarodowyDrawieński Park Narodowy

Gorczański Park NarodowyPark Narodowy Gór StołowychKampinowski Park Narodowy

Karkonowski Park NarodowyMagurski Park NarodowyNarwiański Park Narodowy

Ojcowski Park NarodowyPieniński Park NarodowyPoleski Park Narodowy

Słowiński Park NarodowyŚwiętokrzyski Park Narodowy

Tatrzański Park NarodowyPark Narodowy Ujście WartyWielkopolski Park Narodowy

Wigierski Park NarodowyWoliński Park Narodowy

  

     

Białowieski Park Narodowy

Białowieski Park Narodowy

17-230 Białowieża, Park Pałacowy 11

tel. +48 (085) 682 97 00, tel./fax. +48 (85) 681 23 06, +48 (085) 681 23 60,

http://www.bpn.com.pl bpn@bpn.com.pl 


 Przyroda  Flora | Fauna | Obszar Ochrony Ścisłej | Obręb Ochronny Hwoźnia | Ośrodek Hodowli Żubrów
 Kultura  Park Pałacowy |
 Edukacja  Edukacja Ekologiczna | Muzeum BPN | Puszczyk | Biblioteka |
 Turystyka  Zasady zwiedzania | Szlaki | Mapy | Kalendarium

 Badania naukowe

Badania Naukowe | Wydawnictwa | Staże i Praktyki | Seminaria | Placówki Naukowe |


FLORA 

Flora i Mikroflora | Mikoflora |

    

MIKOFLORA PUSZCZY BIAŁOWIESKIEJ

 

Grzyby zgodnie z najnowszymi poglądami na systematykę organizmów żywych są wydzielane w oddzielną od zwierząt i roślin grupę o randze królestwa. Liczbę gatunków grzybów występujących na terenie Puszczy Białowieskiej szacuje się na 3-4 tysiące. Bardzo mały ich procent stanowią grzyby kapeluszowe, które zwykle kojarzą się nam z tą nazwą. Grzyby są grupą bardzo różnorodną, obejmującą organizmy jednokomórkowe (np. drożdże), pleśnie, grzyby kapeluszowe i inne o miękkich owocnikach po wieloletnie, twarde, nadrzewne owocniki – tak zwane huby. Osobną grupą grzybów, także dość popularnie występującą w Puszczy Białowieskiej są śluzowce.

           

Do królestwa grzybów zgodnie z obecnie obowiązującą systematyką należą również porosty - organizmy powstałe z połączenia glonu i grzyba w jeden symbiotyczny twór. W tym związku glony są odpowiedzialne za fotosyntezę, a więc dostarczanie węglowodanów, natomiast grzyby pobierają z podłoża sole mineralne i stanowią „szkielet” tego tworu.

 

W Puszczy Białowieskiej zachowało się niespotykane wprost bogactwo i różnorodność porostów (aktualnie występuje tu 400 gatunków). Reprezentowane są chyba wszystkie typy ekologiczne porostów: od najmniej licznych porostów naskalnych, poprzez gatunki związane z martwym drewnem i rosnące na glebie, po gatunki epifityczne (nadrzewne). Niestety ze względu na zanieczyszczenia atmosferyczne najbardziej wrażliwe gatunki porostów już zanikły lub zanikają. W stosunku do danych historycznych, w ostatnich latach nie udało się potwierdzić obecności w Puszczy Białowieskiej 58 gatunków porostów wcześniej z tego kompleksu leśnego wykazywanych. Do najbardziej wrażliwych na zanieczyszczenia atmosferyczne należą rzadko obecnie występujące porosty krzaczkowate. Nieco mniej czułe są bardzo jeszcze popularne porosty listkowate porastające całe pnie drzew. Najmniej czułe i również bardzo rozpowszechnione są porosty skorupiaste i proszkowate.

 

Większość grzybów kapeluszowych wytwarza miękkie, często nadające się do konsumpcji owocniki, dzięki czemu są one bardzo szeroko znane. Wielu ludzi uważa je za typowych przedstawicieli grzybów. Wbrew temu poglądowi są one jedną z najmniej licznych, a więc mało reprezentatywną grupą wewnątrz tego królestwa. Grzyby kapeluszowe nie stanowią jednorodnej grupy organizmów także pod względem systematycznym. Zwykle grzyby kapeluszowe dzieli się na dwie podgrupy: grzyby kapeluszowe rurkowe (borowik szlachetny, maślak, koźlarze, goryczak żółciowy) i grzyby kapeluszowe blaszkowe (muchomor, czubajka kania, opieńka miodowa). Oprócz nich jest też wiele innych grzybów o miękkich owocnikach, których kształt nieraz zupełnie grzyba nie przypomina (pięknoróg lepki, gałęziaki itp.). Niektóre z nich były w przeszłości zbierane i spożywane: szmaciak gałęzisty, soplówka koralowa czy smardz. Obecnie, ze względu na rzadkość występowania, gatunki te są objęte ochroną prawną.

  

Grzyby wytwarzające twarde, silnie schitynizowane owocniki o konsolowatym kształcie określa się zwyczajowo mianem hub. Większość z nich jest przez przeciętnego człowieka nie rozpoznawana i postrzegana jako zupełnie nieużyteczne. Nasi nieodlegli przodkowie (w wielu regionach Polski jeszcze kilkadziesiąt lat temu) znali i używali co najmniej jedną hubę - czyreń ogniowy. Służyła im ona do wytwarzania „hubki” - łatwopalnego materiału wchodzącego obok krzemienia i kawałka metalu w skład zestawu do krzesania ognia. W Puszczy Białowieskiej bartnicy używali innej huby, gmatwka dębowego, do podkurzania pszczół w trakcie podbierania miodu.

 

Jeśli przyjrzeć się bliżej „hubom” to okaże się, że nie wszystkie są twarde. Niektóre mogą być nawet jadane, choć z reguły jedynie w młodym wieku - na przykład żółciak siarkowy czy ozorek dębowy. Pewnego rodzaju ciekawostką jest pachnąca anyżem niszczyca pachnąca - huba związana z martwym drewnem świerkowym.


źródło: Białowieski Park Narodowy, dodano: 01.12.2005r.

 

.: noclegi

.: wycieczki piesze
.: wycieczki rowerowe
.: wycieczki objazdowe
.: foto safari
.: spływy kajakowe

.: zielone szkoły

    

    

   

.: forum

.: księga gości

.: o nas

.: kontakt 

.: reklama

.: mapa strony

 

 

   

 

     

All original material and HTML coding © Parki.pl All rights reserved.